Krym - Region

Eupatoria

Pobyt w Eupatorii, mieście z około 140000 mieszkańców. Mieszkamy w Zaozjernoje: części miasta, która powstała stosunkowo niedawno, wskutek rozwoju sanatoriów i hoteli, w związku z większą ilością plaży na tym obszarze w porównaniu z resztą miasta. Tak więc znajdują się tu głównie obiekty turystyczne i całe życie tego regionu jest temu podporządkowane. W sezonie działają tu trzy kluby muzyczne ze striptizem, kilkanaście knajp i barów, ormiańska restauracja, 2 bazary, poczta z telefonami, a także internet, punkt wymiany walut, bankomat. Do centrum dojeżdżają 3 linie marszrutek, jeżdżą co 5-10 minut, dojazd do centrum zajmuje 20-30 minut, tyle samo zajmuje dojazd rowerem, który można wypożyczyć na miejscu.
W centrum- supermarkety, deptak turystyczny z kilkonastoma klubami muzycznymi, kawiarnie, stołówki, restauracje tatarskie i karaimska, delfinarium.
Część zachodnia Krymu, w której znajduje się Eupatoria jest obszarem stepowym, występuje tu najwięcej dni słonecznych w porównaniu z resztą Krymu, plaże są piaszczyste, temperatura wody w morzu- maj- 15-18 stopni, czerwiec 18-22 stopnie, lipiec, sierpień- 24-26 stopni, wrzesień- 20-24 stopnie, temperatura powietrza- maj- 18-25 stopni, czerwiec- 25-30 stopni, lipiec, sierpień- 25-35 stopni, wrzesień- 20-25 stopni.

Kuchnia ukraińska

To świat wszelkiego rodzaju potraw mącznych i ziemniaczanych- różnego rodzaju pierogi, czyli warennyky- pierogi z ziemniakami, serem lub kapustą, pelmeni- odpowiednik naszych uszek z mięsem, ale podawane z masłem i odrobiną octu, bułki z nadzieniem- pyryżki z kapustą, ziemniakami lub mięsem, barszcz to bardziej ogólne pojęcie niż u nas, dotyczy wielu rodzajów zup, ale najbardziej znany oczywiście- ukraiński, czanachy to zupa, ale tak treściwa, że dla niektórych jest jak drugie danie-fasola, ziemniaki, mięso i czosnek, deruny to odpowiednik naszych placków ziemniaczanych tylko mogą być faszerowane mięsem i podawane ze śmietaną lub sosem grzybowym, kwas chlebowy- najbardziej charakterystyczny- podawany z beczki na mieście, zupy pochodzące z Rosji, a popularne na Ukrainie, to soljanka- zupa z mięsem, cytryną i oliwką, ucha- zupa rybna, przyrządzany jest także tort z wątróbki.

We Lwowie na ulicy stoi seturator, można się z niego napić napoju z bąbelkami, szklanka, kiedyś przymocowana łańcuchem, obecnie wolnostojąca.

Kuchnia krymska

Czebureki- wielkie pierogi z ciasta, po obróbce, przypominjącego francuskie, z mięsem i cebulą lub serem, szurpa- zupa z ziemniakiem baraniną i pomidorem, lagman- zupa z baraniną, makaronem i ostrą papryką, manty- odpowiednik pierogów, tylko gotowane na parze, z baraniną i cebulą, z mięsa popularne są szaszłyki, samsa- to bułka podawana na ciepło, faszerowana baraniną i cebulą, samsa tandyrnaja- pieczona jest w glinianym piecu, sote- bakłażany marynowane z pomidorem, papryką i cebulą, płow- ryż duszony z baraniną, marchewką i cebulą, szaszłyki warzywne- głównie z bakłażanów, z ryb- szaszłyki z rekina, popularne są owoce morza morza, zwłaszcza miejscowe rapany, przypominające kalmary, popularne surówki to marchewka na ostro i kapusta morska.

Miejscowi zaopatrują się w produkty spożywcze, głównie na bazarach, jest tam dział z marynatami- rapany, małże, krewetki, kalmary, sałata morska, bakłażany z serem, jest dział z przyprawami, gdzie można dostać kardamon, anyżek w ziarenkach, albo zestawy przypraw do miejscowych potraw.

Na Ukrainie popularne są frytki z czosnkiem, coca-cola waniliowa, wśród uczestników wyjazdów popularnością cieszą się gumy arbuzowi.
Owoce krymskie to arbuzy, melony, brzoskwinie, granaty, figi, daktyle.

Do piwa oprócz tradycyjnie spotykanych smaków chipsów i orzeszków, są rybne, grzybowe, krewetkowe, o smaku ikry, ukraińskim specjałem do piwa są sucharki, a także suszone ryby i kalmary, do wódki na Ukrainie popularną zakąską jest sało, czyli słonina, ale nie w takiej formie jak u nas, tam jest ona marynowana w czosnku lub papryce, wędzona, w klubie studenckim 'Lalka' podają sało w czekoladzie, na Krymie popularną zakąską do wódki jest ikra, która niweluje posmak spirytusu.

Przykładowe Ceny

Piwo w knajpie we Lwowie lub Eupatorii- 2-3 zł.
Piwo w sklepie- 1,5 zł.
Obiad w 'Pyzatej Chacie' we Lwowie lub w 'ABC Kafe' w Eupatorii:
Zupa-barszcz ukraiński, drugie danie- szaszłyk, frytki, sałatka warzywna, kompot- 12 zł.
Zupa- soljanka, drugie danie- warennyky, sałatka warzywna, kompot- 8 zł.
Przejazd tramwajem we Lwowie lub Eupatorii- 0,3 zł.
Przejazd marszrutką we Lwowie lub Eupatorii- 0,7 zł.
Herbata w pociągu- 1 zł.
Piwo w pociągu- 3 zł.
Obiad podczas postoju pociągu- ciepłe warennyky- 4 zł.
Wypożyczenie roweru w hotelu w Eupatorii- 1 dzień- 10 zł, 1 godzina- 2 zł.
Pływanie na bananie za motorówką- 15 zł od osoby.

Waluta

Na Ukrainie obowiązującą walutą jest hrywna (HRN), ponieważ jest to mało popularna waluta w kantorach w Polsce, często jej nie ma lub jest wymieniana po niskim kursie dlatego warto wymieniać walutę na hrywny na Ukrainie. Złotówki można wymienić tylko we Lwowie, później już tylko dolary i euro, które można wymieniać podczas całego wyjazdu. Podczas całego wyjazdu jest też dostęp do bankomatów, kartą płatniczą można płacić w supermarketach, nie można w większości restauracji.

Łączność

Warto mieć zdjętego simlocka w telefonie, gdyż można wtedy kupić sobie pakiet startowy za około 6 zł. i dzwonić za 40 groszy do Polski, trzeba tylko włączyć sobie taką usługę, jeśli nie potrafimy tego zrobić, można poprosic jakiegoś Ukraińca by zrobił to za nas, albo najlepiej kupić pakiet startowy w salonie, wtedy od razu nam to uruchomią na życzenie, możemy też dzięki temu kontaktowac się z pilotem, który ma numer ukraiński, a także bezpłatnie z innymi uczestnikami jesli kupią sobie pakiet startowy w tej samej sieci np. Life albo UMC.
Kawiarnie internetowe są we Lwowie, Kijowie, Odessie, Eupatorii, w wielu knajpach jest też Wi-Fi.

Zapisz się na wyjazd

Komentarze

W celu dodania komentarza należy się zalogować

Brak dodanych komentarzy