Krym - Żywienie

Kuchnia ukraińska

To świat wszelkiego rodzaju potraw mącznych i ziemniaczanych- różnego rodzaju pierogi czyli warennyky- pierogi z ziemniakami, serem lub kapustą, pelmeni- odpowiednik naszych uszek z mięsem, ale podawane z masłem i odrobiną octu, bułki z nadzieniem- pyryżki z kapustą, ziemniakami lub mięsem, barszcz to bardziej ogólne pojęcie niż u nas, dotyczy wielu rodzajów zup, ale najbardziej znany oczywiście- ukraiński, czanachy to zupa, ale tak treściwa, że dla niektórych jest jak drugie danie-fasola, ziemniaki, mięso i czosnek, deruny to odpowiednik naszych placków ziemniaczanych tylko mogą być faszerowane mięsem i podawane ze śmietaną lub sosem grzybowym, kwas chlebowy- najbardziej charakterystyczny- podawany z beczki na mieście, zupy pochodzące z Rosji, a popularne na Ukrainie, to soljanka- zupa z mięsem, cytryną i oliwką, ucha- zupa rybna, przyrządzany jest także tort z wątróbki.

We Lwowie na ulicy stoi seturator, można się z niego napić napoju z bąbelkami, szklanka kiedyś przymocowana łańcuchem, obecnie wolnostojąca.

Kuchnia krymska

Czebureki- wielkie pierogi z ciasta po obróbce, przypominjącego francuskie, z mięsem i cebulą lub serem, szurpa- zupa z ziemniakiem baraniną i pomidorem, lagman- zupa z baraniną, makaronem i ostrą papryką, manty- odpowiednik pierogów, tylko gotowane na parze z baraniną i cebulą, z mięsa popularne są szaszłyki, samsa- to bułka podawana na ciepło, faszerowana baraniną i cebulą, samsa tandyrnaja- pieczona jest w glinianym piecu, sote- bakłażany marynowane z pomidorem, papryką i cebulą, płow- ryż duszony z baraniną, marchewką i cebulą, szaszłyki warzywne- głównie z bakłażanów, z ryb- szaszłyki z rekina, popularne są owoce morza morza, zwłaszcza miejscowe rapany, przypominające kalmary, popularne surówki to marchewka na ostro i kapusta morska.

Miejscowi zaopatrują się w produkty spożywcze, głównie na bazarach, jest tam dział z marynatami- rapany, małże, krewetki, kalmary, sałata morska, bakłażany z serem, jest dział z przyprawami, gdzie można dostać kardamon, anyż, albo zestawy przypraw do miejscowych potraw.

Na Ukrainie popularne są frytki z czosnkiem, coca-cola waniliowa, wśród uczestników wyjazdów popularnością cieszą się gumy arbuzowe.
Owoce krymskie to arbuzy, melony, brzoskwinie, granaty, figi, daktyle.

Do piwa oprócz tradycyjnie spotykanych smaków chipsów i orzeszków, są rybne, grzybowe, krewetkowe, o smaku ikry, ukraińskim specjałem do piwa są sucharki, a także suszone ryby i kalmary, do wódki na Ukrainie popularną zakąską jest sało, czyli słonina, ale nie w takiej formie jak u nas, tam jest ona marynowana w czosnku lub papryce, wędzona, sało w czekoladzie, na Krymie popularną zakąską do wódki jest ikra, która niweluje posmak spirytusu.

Poniżej przykładowe dania, które mogą pojawić się podczas pobytu w knajpie, restauracji lub też w naszej bazie noclegowej.
 

Posiłki na Krymie- kuchnia ukraińska i tatarska

Śniadania

naleśniki z serem i owocami Krymu, racuchy, jajka, kanapki, warzywa i owoce krymskie, herbata ziołowa

Obiadokolacje- 2 posiłki

zupy- soljanka, barszcz ukraiński, barszcz szczawiowy, szurpa, lagman, rosolnik, pelmeni, warennyky czyli wszelkiego rodzaje pierogi, dolma- faszerowana papryka, bakłażan i pomidor, sarma- gołąbki w liściach winogron, baranina duszona z bakłażanem, samsa, szaszłyki, gotowane i grillowane warzywa i mięso, sałatki warzywne i owocowe, kompoty, herbata ziołowa, wino

Zapisz się na wyjazd

Komentarze

W celu dodania komentarza należy się zalogować

Brak dodanych komentarzy