Czarnogóra - Kuchnia

Posiłki w Czarnogórze

Śniadania: jajka, omlety, ser, naleśniki, dżem, pomidory, ogórki, mleko, herbata.

Obiadokolacje: bałkańskie zupy i drugie dania.
 

Na Bałkanach, szczególnie w Bośni Hercegowinie, popularnym daniem jest burek - ciasto najczęściej skręcane jak ślimak z mięsem w środku, zeljanica - ze szpinakiem, sirnica - z serem, ćevapi - gruba pita z podłużnymi kawałkami mięsa i cebulą, ajvar - pasta z bakłażanów i papryki, kajmak - pasta z sera i masła, chleb kukurydziany.

Bałkańskie owoce to: figi, daktyle, granaty, cytrusy, arbuzy, melony.

Kuchnia bałkańska to nie jest coś co spodoba się wegetarianom. Potrawy kuchni bałkańskiej obfitują w mięso i są dość tłuste. W bośniackich czy sersbkich supermarketach na próżno szukać wegańskich past do chleba czy wegańskich i wegetariańskich zamienników  mięsnych dań.... Ale nic straconego! W końcu to na Bałkanach znajdują się najbardziej kolorowe bazary  gdzie kupić można świeżutkie, dojrzewające  w słońcu owoce i warzywa. Ich zapach roznosi się po okolicy sprawiając, że każdy kto czuje się niepocieszony spoglądając na menu lokalnej restauracji, odzyska nadzieję, 

Zapisz się na wyjazd

Komentarze

W celu dodania komentarza należy się zalogować

Brak dodanych komentarzy