Maroko - Kuchnia

W Maroku kuchnia nawiązuje do pasterskich, pustynnych i górskich przyzwyczajeń Berberów - kuskus, czyli kasza z warzywami duszona na ogniu z kawałkiem baraniny, albo tażin - baranina, kurczak lub ryba z warzywami podawana w naczyniu o tej samej nazwie co potrawa, w glinianym stożku, który umieszcza się nad paleniskiem.

                                                  

Popularne są ryby i owoce morza, szczególnie w miejscowościach nadmorskich. Talerz grillowanych owoców morza w restauracji można zjeść za 12 zł. Najtaniej jest na targu rybnym, tu wybieramy sobie ryby i różne cuda z oceanu, przyrządzane są na miejscu.

                                                 
 

Najczęściej podawaną zupą w knajpach jest harira - zupa z ciecierzycy.

Pastilla - to mięso z gołębia przekładane chrupiącym ciastem, doprawione cynamonem.

                                             
 

Napoje - świeżo parzona mięta i sok wyciskany na miejscu z pomarańczy.

Na bazarach możemy dostać aromatyczne przyprawy, lokalne banany, pomarańcze, mandarynki, granaty, daktyle świeże i suszone, owoce kaktusa, flaszowce, persymony. 

Zapisz się na wyjazd